Care este diferența între inox și oțel inoxidabil?

Clienții întreabă

Specialistul răspunde

„Inox” și „oțel inoxidabil” sunt termeni care se referă la același material. Ambii termeni descriu oțelul care este rezistent la coroziune datorită conținutului său de crom, dar există diferențe în utilizarea lor:

 1. Terminologie:

  • Inox: Este un termen prescurtat derivat din franceză („acier inoxydable”), care înseamnă „oțel inoxidabil”. Acest termen este frecvent folosit în Europa, inclusiv în România.
  • Oțel inoxidabil: Este denumirea completă și oficială utilizată în multe țări, inclusiv în terminologia tehnică și industrială.
 2. Utilizare:

  • Inox: Se folosește mai des în contextul cotidian și comercial. De exemplu, produse casnice și electrocasnice, tacâmuri, vase de gătit, echipamente de bucătărie, etc.
  • Oțel inoxidabil: Termenul este folosit în documentația tehnică, în industrie și în aplicațiile inginerești. Se referă la o gamă largă de aliaje cu proprietăți variate, în funcție de compoziția specifică și de procesele de prelucrare.
 3. Compoziție și caracteristici:

  • Compoziție: Oțelul inoxidabil (sau inoxul) conține minimum 10.5% crom, care formează un strat protector de oxid de crom pe suprafața sa, prevenind coroziunea. Alte elemente, precum nichel, molibden sau mangan, pot fi adăugate pentru a îmbunătăți anumite proprietăți.
  • Proprietăți: Datorită acestei compoziții, oțelul inoxidabil este rezistent la rugină și coroziune, are o durabilitate mare și este ușor de curățat, fiind utilizat pe scară largă în medii care necesită igienă și rezistență la substanțe chimice.
 4. Tipuri de oțel inoxidabil:

  • Există mai multe tipuri de oțel inoxidabil, clasificate în funcție de structura lor cristalină: austenitic, feritic, martensitic și duplex. Fiecare tip are aplicații și proprietăți specifice.

În concluzie, inoxul și oțelul inoxidabil sunt termeni care se referă la același material. Diferența majoră constă în utilizarea terminologică: „inox” este o abreviere mai des întâlnită în limbajul cotidian, în timp ce „oțel inoxidabil” este termenul complet și preferat în documentația tehnică și industrială.

Tipuri de produse din oferta Taktfest

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

'